07 Αυγ Written by 

ΑΠΕ: μειώνεται το έλλειμμα – Πρωτιά για φωτοβολταϊκά

Θεαματική βελτίωση εμφάνισαν οι προβλέψεις για το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, μετά τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, δηλαδή αύξηση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής ειδικά για τις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το euro2day.gr, στις 30 Ιουνίου, το έλλειμμα του λογαριασμού βρισκόταν στα 512,49 εκατομμύρια, ωστόσο προβλέπεται ότι στο τέλος του έτους θα περιοριστεί στα 444,87 εκατομμύρια, έναντι 617,17 εκατομμυρίων που υπολογίζονταν πριν τη λήψη μέτρων.

Αντιστοίχως, για το 2014 προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στα 661,50 εκατομμύρια, έναντι 1.157 εκατομμυρίων όπως υπολογιζόταν αρχικά.

Ωστόσο η προοπτική μηδενισμού του ελλείμματος του λογαριασμού είναι συνδεδεμένη πλέον με τη μείωση των τιμών, ως και 60%, με τις οποίες πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές, αυτό ανέρχεται, βάσει των στοιχείων του ΛΑΓΗΕ, στα 665 εκατομμύρια και θα προσφέρει στο λογαριασμό το περίπου 30% των συνολικών εισροών.

Το υπουργείο ελπίζει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής σε συνδυασμό με τη μείωση στις ταρίφες, θα οδηγήσει σε μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού μέχρι το τέλος του 2014, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ τον Ιούνιο του 2013, η ισχύς των εγκατεστημένων σε λειτουργία φωτοβολταϊκών ανέρχονταν σε 2.491 μεγαβάτ (134 μεγαβάτ στα νησιά, 357 μεγαβάτ σε στέγες). Τα αιολικά ανήλθαν σε 1.784 μεγαβάτ, τα μικρά υδροηλεκτρικά σε 218 μεγαβάτ και η βιομάζα σε 46 μεγαβάτ.

Στα φωτοβολταϊκά παρατηρείται «κίνηση», αν και μειωμένη, ωστόσο στις υπόλοιπες τεχνολογίες επικρατεί στασιμότητα.

Read 8040 times Last modified on 07 Αυγ
Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Σχετικά με μας...

Η επιχείρηση "ΜΙΧΑΗΛ Σ. ΣΤΑΛΙΚΑΣ" δραστηριοποιείται στον χώρο Θέρμανσης, Κλιματισμού, Πισίνας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης Σταλίκας Μιχαήλ είναι Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με 20ετή και πλέον εμπειρία στα ανωτέρω, με πολλά εκτελεσμένα έργα...Συνέχεια

Βρείτε μας...

  • Διεύθυνση
    Ελευθερίου Μπάρκα (πάροδος Βελισσαρίου), Ιωάννινα
  • Στοιχεία Επικοινωνίας
    Τηλ: 26510 93808 - 6945 707645
    Fax: 26510 94426
    E-mail: mstalikas@gmail.com

Χάρτης πρόσβασης...

Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος-Ηπείρου. Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης